1959 – Zářný rok divadelníků

Dne 12. února 1959 slavila naše obec svůj kulturní svátek. Dramatický kroužek Miloše Čupy při TJ Sokol sehrál poprvé v historii naší obce operu. Bylo to dílo Viléma Blodka „V studni“.

S návrhem sehrát tuto operu přišel Jenda Bílek.

Tuto jednoaktovou operu nacvičili – režie: Jan Bílek a Jaroslav Ščerba; zpěvy: Otakar Bílek; orchestr: František Tajchman; výprava Jan Bílek (od Antonie), Jaroslav Ščerba a Karel Kožuch; osvětlení: Břetislav Koval.

Nacvičení této opery trvalo deset měsíců.

Obsazení rolí v opeře bylo z místních lidí. Sólové party zpívali:

  • Lidunka: Dagmar Němcová, roz. Koubková, učitelka
  • Veruna: Štěpánka Bílková, učitelka ve výslužbě
  • Vojtěch: Josef Bílek /od Polky/ nadporučík SNB
  • Janek: Jan Bílek /od Antonie/ dělník

Celkem účinkovalo 27 hudebníků a 48 zpěváků.

Orchestr tvořili převážně metylovští hudebníci; jen na flétnu, hoboj, čelo a violu hráli hudebníci z okolních vesnic.

Ve sboru zpívali metylovští zpěváci: Miládka Bílková, Jirka Bialý, Ondřej Bialý, Stáňa Němec, Láďa Němec, Ota Pečínka, Vilma Kožušníková, Mirka Rymlová, Steva Večeřová, Olek Ševčík, Vláďa Foldynová, Anča Bílková, Miluška Mertová, Bláža Večeřová, Iva Foldynová, Slávka Foldynová, Anička Šigutová a Slávek Ščerba

Noty byly zapůjčeny z Dilie v Praze. Kroje jsme si vypůjčili v Těšínském divadle.

U metylovského obecenstva bylo pro tuto akci nesmírné pochopení. Někteří z našich občanů po každé zkoušce v noci zdarma svým autem rozváželi cizí hudebníky do jejich domovů. Neúnavným a obětavým našim příznivcem byl pan František Foldyna.

Na zkoušky jsme všichni – sólisté i sbor – chodili s velkým nadšením a z každé zkoušky jsme odcházeli domů plni těch krásných tónu Blodkovy opery. Byli jsme naprosto přesvědčeni, že když dáváme do provedení opery svojí lásku, svoje celé srdce, že tato akce nemůže vyznít na prázdno, že se musí setkat se zdarem!

A opravdu. Sýčkování a pomlouvačná kampaň některých, která nás provázela po celou dobu nacvičování, v nejmenším nevyšla. Dobrá věc se podařila.

Všichni účinkující ovládali své role tak dokonale, že nápovědná budka byla před provedením opery odstraněna a hrálo se úplně bez nápovědy.

Jednoduše a prostě – byla to nádhera. Provedením opery „V studni se divadelní činnost naši tělocvičné jednoty dostala na vrchol.

Opera byla v Metylovicích hrána 3x a pokaždé byl sál naplněn do posledního místečka. Před operou – jako na vyplnění celovečerního programu sehráli ochotníci téhož spolku jednoaktovku Jana Nerudy „Prodaná láska“

Tato opera překročila rámec naší obce. Byli se na ní podívat zástupci okresní kulturní komise, kteří se vyjádřili více než pochvalně a poskytli finanční kompenzaci ve výši 700 Kč. Také zástupci Krajského výboru a ostravského rozhlasu nešetřili pochvalami. Ostravská rozhlasová stanice již před premiérou vysílala relaci natočenou s organizátory této opery. Toto byla akce, jaká dosud neměla obdoby v historii naší obce a jaká snad dlouho zase se neukáže na našem sokolském jevišti.

Toto však nebyl jediný úspěch našich ochotníků v tomto roce.

4. července se odehrála divadelní hra „Babička je formát“

V říjnu sehrál tento dramatický kroužek drama Aloise Jiráska „Otec“

Na vánoce 1959 pak ještě sehráli ochotníci operetu Karla Hašlera „Perly panny Serafinky“. Zde opět účinkoval sbor z opery a hudba Osvětové besedy, kterou vedl František Tajchman. Kulisy byly zakoupeny ve Slezské tvorbě v Místku za částku 4 275 Kč.

Obě hry byly sehrány také v sousední Lhotce s plným úspěchem.


Kontakt
TJ Sokol Metylovice
Adresa: Metylovice 111, PSČ: 739 49
E-mail: sokol.metylovice@gmail.com
IČO: 683 34 630
Odpovědná osoba: Pavel Navrátil, starosta TJ Sokol Metylovice
Spojte se s námi
TOPlist